Hybride werken: dé combinatie voor de toekomst!

Je bent hier: :|Hybride werken: dé combinatie voor de toekomst!

Starten met ondernemen is spannend. Je begint voor jezelf, een nieuw en, zeker in die eerste tijd, een onzeker bestaan. Vooral vanwege die onzekerheid is het voor veel startende ondernemers moeilijk het moment te bepalen waarop je je baan zegt. Je geeft voor je gevoel een stukje zekerheid op, of verliest je recht op ww-uitkering en wordt volledig afhankelijk van jezelf en jouw inspanningen en resultaten.

Vind je het lastig of wil je diep in je hart eigenlijk liever niet je vaste baan opgeven, dan kan een hybride manier van werken misschien uitkomst bieden. De term hybride raakt steeds meer ingeburgerd door de ‘hybride auto’s’, auto’s die door verschillende krachtbronnen aangedreven worden. Hybride werken echter is iets wat velen nog niet kennen. Maar net als bij hybride auto’s gaat het hier om een combinatie van werkvormen die jou in staat stellen een inkomen te genereren.

Twee of meer banen

In de Verenigde Staten is hybride werken in loondienst een veel voorkomende situatie. Ook hier merk je dat het steeds meer voorkomt. Zoeken naar de ene baan, die alles in zich heeft waar je blij van wordt, is nog steeds een uitdaging. Wat doe je dan wanneer je dan in plaats van een fulltime baan een parttime functie vindt die jou uitdaagt en blij maakt? In het verleden liet je die schieten, want het leverde niet voldoende op om van te leven. Maar wanneer je deze baan combineert met een andere baan, waardoor je wel voldoende inkomen binnenkrijgt, dan verandert de situatie. Het is een keus die je kunt maken. Hybride werken lijkt een utopie, toch zal het steeds vaker voorkomen.

Baan en eigen bedrijf

Hybride werken is om verschillende redenen ook in de wereld van ondernemers in opkomst. Ze worden ook wel ‘slashie’ genoemd, al klinkt dat naar mijn mening een beetje goedkoop. In het NRC van 12 januari stond een heel artikel over dit onderwerp. Waar in het begin van dit artikel de indruk wordt gewekt dat één baan te saai is voor een ‘slashie’ en het je professionele identiteit in stukjes hakt, wordt er verderop gesproken over feit dat je in die ene baan simpelweg je talenten en interesses niet kwijt kunt. Zelf denk ik dat aspecten als voldoende inkomen genereren, vrijheid en je talenten optimaal benutten veel vaker de reden is waarom iemand kiest voor een hybride werkvorm. Vrouwen willen graag werken en tegelijkertijd  tijd genoeg voor de kinderen hebben om een voorbeeld te noemen.

Je kunt een hybride manier van werken op verschillende manieren opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een baan met minder uren, waarvan je wel je vaste lasten kunt betalen,  met je eigen bedrijf. Of twee eigen bedrijven opbouwt die elkaar aanvullen. Je kunt in een latere fase ook open blijven staan voor interim opdrachten. Probeer risico’s te spreiden, dat geeft rust.

Handig of lastig

Twee banen, een baan en een eigen bedrijf of zelfs twee eigen bedrijven, het is in het begin best lastig om er goed mee om te gaan. Werken op deze manier is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt een andere kijk op zaken en een goede planning is cruciaal, zeker wanneer je een gezin hebt. Aan de andere kant kun je op deze manier je energie beter verdelen en je verschillende interesses combineren. Waar bijvoorbeeld je eigen bedrijf veel van je vraagt, kan een tijdelijke opdracht in bijv. je oude vak een inkomstenbron zijn die niet veel energie kost.

Groot voordeel

Al deze gecombineerde werkvormen brengen ook een ander voordeel met zich mee. Valt één inkomstenstroom weg, dan is er nog wel een andere inkomstenbron waarop je kunt terugvallen. Daarnaast blijf je in het arbeidsproces in plaats van dat je thuis komt te zitten en aan jezelf gaat twijfelen. Een ander voordeel is dat je hiermee ook je netwerk vergroot, wat in de toekomst weer van nut kan zijn.

Eigen ervaring

De afgelopen jaren heb ik zelf ervaren wat het is om op een hybride wijze te werken. Momenteel heb ik drie (ja, echt!) inkomstenstromen. Twee eigen bedrijven (een coaching- en consultancy bureau en een netwerkmarketingbedrijf) en een tijdelijke opdracht op detacheringsbasis. Die laatste is voor best wat uren, maar doordat ik een groot deel daarvan thuis kan werken, valt het prima te combineren met mijn twee bedrijven. Werk ik dan 40 uur per week? Nee, dat niet. Alles bij elkaar maak ik veel meer uren. Toch voelt het niet alsof ik tijd tekort kom. In het weekend ben ik 1 dag helemaal niet met werk bezig en in de zomerperiode plan ik mijn afspraken graag op het terras. Een kwestie van slim combineren en plannen.

Waarom ik dit op deze manier doe? Heel simpel, omdat ik het leuk vind. Het maakt onderdeel uit van mijn lange termijnplan. Alles wat ik doe past bij dit plan en bij mijn ‘why’.  Hierover in mijn volgende column meer.

Mijn tip!

Blijf niet hangen in wat was of wat zou kunnen zijn. Sta eens stil bij waarom je een bepaalde vorm van werken mist of waarom je twijfelt over het nemen van die stap naar ondernemerschap. Zoek naar een werkvorm die bij jou past en die vooral goed voelt. Wanneer je weet ‘waarom’ je het doet, zal je zien dat het steeds vanzelfsprekender wordt om op basis daarvan stappen te zetten.

Hoe zou jij je leven het liefste inrichten? Zou hybride werken voor jou de oplossing kunnen zijn?

2017-04-12T14:45:07+00:00 22 februari 2016|0 Comments

Leave A Comment