Ondernemerschap = topsport!

Je bent hier: :|Ondernemerschap = topsport!

Begin deze week tijdens de wekelijkse kick-off met ons team heb ik de metafoor gemaakt tussen ondernemerschap en topsport. Aanleiding waren de 2 gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Rio van Sharon van Rouwendaal en Sanne Wevers.

Masterplan

Wanneer je echt iets wilt, dan maak je er ruimte voor en plan je vooruit. Je maakt een masterplan en deelt het op in kleinere doelen. Zie jij het verschil tussen topsport en ondernemerschap? Ik niet.

Waar het om gaat is passie! Heb jij iets wat je heel graag wilt, dan ga je er mee aan de slag. Leg de lat hoog voor jezelf en zet de lijnen uit. Dat kun je in je eentje doen, al is de kans van slagen dan stukken kleiner. Doe het samen met iemand of met een heel team. Wanneer het doel helder is, dan kun je aan de slag.

In vorm komen

Een topsporter heeft training en coaching nodig om in vorm te komen. Steeds een stapje verder. Belangrijk is het commitment aan het plan, zowel van de sporter zelf als van het team eromheen. Dit geldt niet alleen voor de begeleiding op het sportieve vlak, ook familie en vrienden zijn onmisbare supporters. Wanneer zij jouw doel begrijpen, dan zullen ook zij rekening houden met jouw plan en planning.

Topsport vraagt commitment

Zelf heb ik jarenlang op hoog niveau gesport. Ik was er iedere training en iedere wedstrijd. En dat niet alleen, om mijn doelen te halen was er meer nodig. Op tijd eten, fysiotherapie, fitness (want eenzijdige belasting van mijn spieren werd wel eens overbelasting) en ga zo maar door. Aangezien het een teamsport was, heb je niet alleen een commitment naar jezelf, je hebt ook een commitment naar het team.
Samen zet je een prestatie neer. Laat je het afweten tijdens een training of wedstrijd, dan dupeer je niet alleen jezelf, je dupeert een heel team! Dat wil je niet, want je wil ook niet dat zij jou duperen.

Doelen en deadlines

Zo is het met ondernemerschap ook. De randvoorwaarden bepaal je zelf of met het team om je heen. Financieel is het belangrijk dat het klopt. Daarvoor heb je de belastingdienst die jouw deadlines (doelen) zet en mogelijk een boekhouder die je helpt om deze op de juiste wijze te bereiken. Werk je samen met anderen aan een overkoepelend doel, dan stem je met elkaar af. Je houdt je aan de afspraken die je maakt en je laat je team niet in de kou staan. Zij laten jou op hun beurt niet zwemmen zonder duidelijk richtpunt.

Rio2016

Sharon van Rouwendaal en Sanne WeversEven terug naar #Rio2016. De 2 gouden medailles van gisteren kwamen niet zomaar tot stand. Aan topsport gaat jaren van training en maanden van intensieve voorbereiding aan vooraf. Sharon van Rouwendaal sprak over tegenslagen en Sanne Wevers zal die ongetwijfeld ook gehad hebben. En gisteren viel al het harde werken, pijn leiden en doorzetten van hen af. Zij wonnen GOUD!

Party time!

Zij hebben het ultieme doel bereikt. En dan, wat ga je dan doen?
Feest vieren natuurlijk, want successen mag, nee moet je vieren! Genieten van het ultieme resultaat!

En daarna? Daarna stel je weer nieuwe doelen, maak je een nieuw plan en ga je op weg naar het volgende succesmoment.

Doelen stellen begint met dromen! Een droom die jij gaat najagen tot het werkelijkheid wordt. Het succes bereiken dat jij voor ogen hebt, groot of klein, op korte of op lange(re) termijn. Wacht niet langer, laat dromen niet enkel dromen zijn, ga aan de slag!

Live your dreams, don’t dream your life!

2017-04-12T14:45:07+00:00 18 augustus 2016|0 Comments

Leave A Comment