Waarom?

Je bent hier: :|Waarom?

Waarom in plaats van wat

“Kun jij een lezing geven in het voorjaar?” was de vraag eind vorig jaar. “Je hebt een klein uur en het onderwerp mag je zelf bepalen.” Tja, dat is niet tegen dovemansoren gezegd. De afgelopen maanden merk ik meer en meer op dat iedereen zo systemisch en volledig controlerend bezig is met ‘wat’ iemand doet.

Het is ook wel lekker makkelijk, werken vanuit je hoofd en je hart buiten de deur laten staan. Tegelijkertijd zie ik ontevreden blikken, vermoeide non-verbale communicatie en hoor ik mensen om me heen mopperen dat ze eigenlijk wel wat anders willen. Maar ja, er is niets anders, toch?

Hoofd of hart

Nadenken over het onderwerp van de lezing/workshop hoefde ik dus niet. Ik ga het over de ‘why’ hebben, al is er maar beperkte tijd. Over passie, over gevoel, over werken vanuit je hart. De locatie heeft geen beamer of andere presentatiemiddelen, dus uit het hoofd eh…hart en lekker improviseren. En dat past ook wel heel goed bij ‘waarom’, je gaat dan automatisch meer doen wat goed voelt.

Op de bewuste avond was al snel duidelijk dat dit voor menigeen lastiger te vertellen is dan gedacht. De groep vrouwen (het was bij een vrouwennetwerk) stond gelukkig wel open voor het waarom onderwerp, er was er zelfs eentje die er al mee bezig was. Dat het een uitdaging was, kon deze dame direct bevestigen.

Sprankeling

Het is onze aard om te vragen en te vertellen wie we zijn en wat we doen. Vaak is het een uit het hoofd geleerde pitch waar de passie ontbreekt. Soms zie ik een sprankeling in iemands ogen wanneer ze hun ‘wat’ vertellen. Daar word ik dan toch wel een beetje blij van. Nu nog aan de slag met het stuk ‘waarom’.

Na een korte dialoog tussen de deelnemers kwam de groep tot de conclusie dat je toch wel snel in het ‘wat’ terecht komt. Kortom, genoeg stof tot nadenken om mee te nemen naar huis. Je hart laten spreken is voor velen moeilijker dan gedacht.

Hoe vaak laat jij je hart spreken en hoe vaak is het jouw verstand dat de boventoon voert?

2017-04-12T14:45:07+00:00 3 maart 2016|0 Comments

Leave A Comment